Skip to main content

စားခ်င္စဖြယ္မုန္႔ဟင္းခါးခ်က္နည္း(၅)မ်ိဳး


"ရန္ကုန္ မုန္႔ဟင္းခါး"
*************************
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
******************
၁။ မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္ – ၁ပိသာ

၂။ ငါးခူ – ၄၀ က်ပ္သား(ငံျပာရည္၊ ဆႏြင္းမွုန္႔၊ စပါးလင္ ေရနည္းနည္းျဖင္႔ ျပဳတ္ျပီ အသားထြင္ထားေပးပါ)

၃။ ဌက္ေပ်ာအူ – ၁အူ (အရင္႔မ်ားဖယ္ျပီ အနုမ်ားကို ပါးပါးလီွးျပီလွ်င္ ဆႏြင္း(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း)ထည္႔ကာ ေရေရာ စိမ္ထားေပးပါ)
မွတ္ခ်က္ ။ ။ ဆႏြင္းစိမ္ျခင္းမွာ ဌက္ေပ်ာအူမ်ား မမဲသြားရန္ျဖစ္သည္။

၄။ ဆန္ေလွာ္မွုန္႔ – ၁၀၀ ဂရမ္ (ေရျဖင္႔ ေဖ်ာ္ထားေပးပါ)

၅။ ကုလားပဲ – ၁၀က်ပ္သား (နူးအိေအာင္ ေရျဖင္႔ျပဳတ္ထားျပီ blenderျဖင္႔ ၾကိတ္ထားေပးပါ)
မွတ္ခ်က္ ။ ။ ကုလားပဲျပဳတ္ရည္ အခ်ဳိရည္မ်ားကို မုန္႔ဟင္းခါးခ်က္ထဲ ထည္႔ရန္ သိမ္းထားပါ။

၆။ နံနံပင္၊ ပဲသီး၊ ပူစီနံ – ၁စည္း (ပါးပါးလွီးထားပါ)

၇။ ပဲေၾကာ္

၈။ ဘဲဥ – ၁၀လံုး (က်က္ေအာင္ ျပဳတ္ထားေပးပါ)

၉။ ၾကက္သြန္နီ – ၂၀လံုး (အခြံခြာထားေပးပါ)
Image result for မုန္႔ဟင္းခါးခ်က္နည္း

ဆီသတ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
*******************************
၁။ ၾကက္သြန္နီ – ၂၀က်ပ္သား (ေထာင္းထားပါ)
၂။ ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၁၅က်ပ္သား (ေထာင္းထားပါ)
၃။ ဂ်င္း – ၅က်ပ္သား (ေထာင္းထားပါ)
၄။ စပါးလင္ – ၃ပင္ (နွုတ္နွုတ္စဥ္းထားပါ)
၅။ ဆီ – ၁၀က်ပ္သား
၆။ ငရုတ္ပြနီ – ၅ေထာင္႔ (ေထာင္းျပီ ၾကိတ္ထားကာ ငရုတ္သီးနွစ္ယူပါ)
ရ။ ဆႏြင္းမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
၈။ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း အေမာက္

" ျပင္ဆင္နည္း"
*******************
၁။ ငါးခူကို ငံျပာရည္(လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တ၀က္)၊ ဆႏြင္းမွုန္႔(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု)၊ စပါးလင္(၁ပင္)ကို ခ်ည္ျပီ ျပဳတ္ေပးထားပါ။ငါးပိျကိုက္ကငါးပိစိမ္းစားအနည္းငယ္ထည့္ႏိုင္၏။
၂။ ျပီးလွ်င္ ျပဳတ္ျပီသား ငါးခူးကို အသားႏြင္းေပးပါ။
၃။ ရလာေသာ ငါးခူးအရုိးမ်ားကို စပါးလင္(ပါးပါးလွီးထားေသာ စပါးလင္မ်ားျဖင္႔ ေရာျပဳတ္ေပးပါ။ ျပီမွ အရုိးျပဳတ္ေရမ်ားကို စစ္ယူထားျပီ ဖယ္ထားေပးပါ။


"ခ်က္ျပဳတ္နည္း"
******************
၁။ ဒယ္အိုးထဲသုိ႔ ဆီထည္႔ျပီ ဆီပူလာလွ်င္ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီ၊ စပါးလင္၊ ဂ်င္းတုိ႔ကို အရင္ ဆီသတ္ေပးပါ။
၂။ ေနာက္မွ ငရုတ္သီးအနွစ္၊ ဆႏြင္းမွုန္႔တို႔ကို ထည္႔ေရာေမႊလိုက္ပါ။
၃။ ျပီေနာက္ ငါးအသားမ်ားထည္႔၊ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း)စာ ထည္႔ေမႊလိုက္ပါ။
၄။ အရသာအေပါ႔အငံ႔အတြက္ ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း)၊ ၾကက္သားမွုန္႔ (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း) ထည္႔ေပးပါ

"မုန္႔ဟင္းခါး စခ်က္ပါေတာ႔မည္"
***********************************
၅။ ငါးဆီသတ္ျပီလွ်င္ မုန္႔ဟင္းခါးခ်က္ရန္ ဒယ္အုိးၾကီး တစ္ခုထဲသို႔ (ငါးဆီသတ္၊ ပဲျပဳတ္ရည္၊ ငါးအရိုးျပဳတ္ရည္မ်ား၊ ေရ(၂လီတာ)၊ စပါးလင္(၂ပင္ ခ်ည္ျပီသား))တုိ႔ကို ထည္႔ကာ ေရာေမႊလိုက္ပါ။

၆။ ျပီလွ်င္ ေရျဖင္႔ေဖ်ာ္ထားေသာ ဆန္ေလွာ္မွုန္႔၊ blender နဲ႔ၾကိတ္ထားေသာ ပဲမ်ားကို ထည္႔ျပီ ေရာေမႊေပးပါ။

ရ။ ထုိ႔ေနာက္ ဆူေအာင္ တည္ထားျပီမွ အေပါ႔အငံ႔အတြက္ ၾကက္သားမွုန္႔၊ ငံျပာရည္(၁ခြက္)၊ ဆား(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း)၊ သၾကား(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း)တုိ႔ကို ထည္႔ေပးပါ။

၈။ ဆန္ေလွာ္မွုန္႔ ပြလာမွ ဌက္ေပ်ာအူမ်ား ထည္႔ေပးပါ။

၉။ ဌက္ေပ်ာအူႏးူျပီဆုိလွ်င္ ျပဳတ္ထားေသာ ဘဲဥမ်ား နွင္႔ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔(စားပြဲတင္ဇြန္း တ၀က္) ျဖဴးေပးပါ။

၁၀။ က်က္ခါနီးမွ ၾကက္သြန္နီမ်ားကို အလံုးလိုက္ ထည္႔လိုက္ပါ။

၁၁။ ၾကက္သြန္နီမ်ား နူသြားလွ်င္ မီးပိတ္ထားျပီ ပန္းကန္တစ္ခုထဲ မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္ ၁၀က်ပ္သား၊ နံနံပင္၊ ပဲေၾကာ္မ်ားျဖင္႔ ျပင္ဆင္ထားပါ။

၁၂။ မုန္႔ဟင္းခါးရည္မ်ားထည္႔ျပီ အုိးဘဲဥ ရန္ကုန္မုန္႔ဟင္းခါးကို အရသာရွိစြာ သံုးေဆာင္နုိင္ပါၿပီ။


"ေမာ္လျမိဳင္ မုန္႔ဟင္းခါး"
****************************
"ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား"
********************
၁။ မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္ – ၄၀က်ပ္သား

၂။ ငါးခူ – ၃၀ က်ပ္သား (ငါးခူကို ထန္းညက္ ၃ခဲ၊ ငါးငံျပာရည္၊ ဆား၊ စပါးလင္တုိ႔ျဖင္႔ ျပဳတ္ရမည္)

၃။ ဌက္ေပ်ာအူ – ၁ပင္ (အရင္႔မ်ားဖယ္ျပီ အနုမ်ားကို ပါးပါးလီွးျပီလွ်င္ ဆႏြင္း(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း)ထည္႔ကာ ေရေရာ စိမ္ထားေပးပါ)
မွတ္ခ်က္ ။ ။ ဆႏြင္းစိမ္ျခင္းမွာ ဌက္ေပ်ာအူမ်ား မမဲသြားရန္ျဖစ္သည္။

၄။ ဆန္ေလွာ္မွုန္႔ – ၁၀၀ ဂရမ္ (ေရျဖင္႔ ေဖ်ာ္ထားေပးပါ)

၅။ ၾကက္သြန္နီ – ၂၀လံုး (အခြံခြာထားေပးပါ)

၆။ နံနံပင္၊ ပူစီနံ – ၁စည္း (ပါးပါးလွီးထားပါ)

ရ။ ပဲေၾကာ္ – ၁၀ခု

၈။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ – ၁ခြက္ (ၾကက္သြန္ျဖဴ ၆မႊာကို ေထာင္းျပီ ဆီသပ္ေပးပါ)

ဆီသတ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
******************************
၁။ ၾကက္သြန္နီ – ၂၀က်ပ္သား (ေထာင္းထားပါ)
၂။ ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၁၀က်ပ္သား (ေထာင္းထားပါ)
၃။ ဂ်င္း – ၅က်ပ္သား (ေထာင္းထားပါ)
၄။ စပါးလင္ – ၁ပင္ (နွုတ္နွုတ္စဥ္းထားပါ)
၅။ ဆီ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၅ဇြန္း
၆။ ဆႏြင္းမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
ရ။ ငရုတ္သီး(အေရာင္တင္)မွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္

ျပင္ဆင္နည္း
***************
၁။ ဒယ္အုိးထဲ စပါးလင္(၂ပင္)ကို ထုခ်ည္ျပီ ခင္းေပးပါ။ ျပီမွ ငါးခူ၊ ထန္းညက္ အညွိ(၃ခဲ)၊ ငံျပာရည္(လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တ၀က္)၊ ဆႏြင္းမွုန္႔(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု)၊ ေရ(ငါးျမဳပ္ရုံ) ထည္႔ကာ ငါးက်က္သည္အထိ ျပဳတ္ေပးထားပါ။ငါးပိျကိုက္ကစိမ္းစားငါးပိအနည္းငယ္ထည့္ပါ။
မွတ္ခ်က္ ။ ။ ငါးျပဳတ္ရည္ကို သိမ္းထားေပးပါ။

၂။ ျပီးလွ်င္ ျပဳတ္ျပီသား ငါးခူကို အသားႏြင္းေပးပါ။

၃။ ရလာေသာ ငါးခူအရုိးမ်ားကို စပါးလင္(ပါးပါးလွီးထားေသာ စပါးလင္မ်ားျဖင္႔ ေရာေထာင္းေပးပါ။ ျပီမွ ေရျဖင္႔က်င္ကာ အရုိးျပဳတ္ေရမ်ားကို စစ္ယူထားျပီ ဖယ္ထားေပးပါ။

ငါးဆီသတ္ ခ်က္ျပဳတ္နည္း
*****************************
၁။ ဒယ္အိုးထဲသုိ႔ ဆီထည္႔ျပီ ဆီပူလာလွ်င္ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီ၊ စပါးလင္၊ ဂ်င္းတုိ႔ကို အရင္ ဆီသတ္ေပးပါ။

၂။ ေနာက္မွ ငရုတ္သီးမွုန္႔၊ ဆႏြင္းမွုန္႔တို႔ကို ထည္႔ေရာေမႊလိုက္ပါ။

၃။ ျပီေနာက္ ငါးအသားမ်ားထည္႔၊ ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္) ထည္႔ေမႊလိုက္ပါ

မုန္႔ဟင္းခါး စခ်က္ပါေတာ႔မည္
**********************************
၄။ ငါးဆီသတ္ျပီလွ်င္ မုန္႔ဟင္းခါးခ်က္ရန္ ဒယ္အုိးၾကီး တစ္ခုထဲသို႔ (အကြင္းလွီးထားေသာ ဌက္ေပ်ာအူမ်ား၊ ငါးဆီသတ္ႏွင့္ ငါးျပဳတ္ရည္၊ ငါးအရိုးေထာင္းရည္မ်ား၊ စပါးလင္(၂ပင္ ခ်ည္ျပီသား))တုိ႔ကို ထည္႔ကာ ေရာေမႊလိုက္ပါ။

၅။ ဌက္ေပ်ာအူထဲ အခ်ဳိအရသာမ်ား စိမ္႔၀င္သြားရန္ အနည္းငယ္ တည္ထားေပးပါ။

၆။ ဌက္ေပ်ာအူ ႏြမ္းသြားပါမွ ေရေႏြး(၃လီတာ)ကို ထည္႔ပါ။

ရ။ ျပီလွ်င္ ေရျဖင္႔ေဖ်ာ္ထားေသာ ဆန္ေလွာ္မွုန္႔ ထည္႔ျပီ ေရာေမႊေပးပါ။

၈။ ျပန္ဆူေအာင္ တည္ထားျပီမွ အေပါ႔အငံ႔အတြက္ ၾကက္သားမွုန္႔(စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း)၊ ငံျပာရည္(၁ခြက္)၊ ဆား(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း)တုိ႔ကို ထည္႔ေပးပါ။

၉။ ဆန္ေလွာ္မွုန္႔ ပြလာမွ ခ်ခါနီးမွ ၾကက္သြန္နီမ်ားကို အလံုးလိုက္ ထည္႔လိုက္ပါ။

၁၀။ ၾကက္သြန္နီမ်ား နူသြားျပီ အရသာအေနေတာ္လွ်င္ ရပါျပီ။

၁၁။ ပန္းကန္ထဲ မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္၊ နံနံပင္၊ ပူစီနံ၊ ပဲကပ္ေၾကာ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ ထည္႔၍ အေပၚမွ ငါးဟင္းရည္ ေလာင္းထည္႔ကာ အရသာရွိစြာ တည္႔ခင္းသံုးေဆာင္နုိင္ပါျပီ။


" ျမိတ္မုန္႔ဟင္းခါး"
********************
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
*******************
၁။ မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္ – ၁ပိသာ

၂။ ငါးၾကင္း – ၄၀ က်ပ္သား (ငံျပာရည္၊ ဆႏြင္းမွုန္႔၊ စပါးလင္ ေရနည္းနည္းျဖင္႔ ျပဳတ္ျပီ အသားထြင္ထားေပးပါ)

၃။ ဌက္ေပ်ာအူ – ၁ပင္ (အရင္႔မ်ားဖယ္ျပီ အနုမ်ားကို ပါးပါးလီွးျပီလွ်င္ ဆႏြင္း(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း)ထည္႔ကာ ေရေရာ စိမ္ထားေပးပါ)
မွတ္ခ်က္ ။ ။ ဆႏြင္းစိမ္ျခင္းမွာ ဌက္ေပ်ာအူမ်ား မမဲသြားရန္ျဖစ္သည္။

၄။ နံနံပင္၊ ပဲသီး၊ ပူစီနံ – ၁စည္း (ပါးပါးလွီးထားပါ)

၅။ ၾကိဳက္နွစ္သက္ရာ အေၾကာ္

ဆီသတ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
*******************************
၁။ ၾကက္သြန္နီ – ၃၀က်ပ္သား (ေထာင္းထားပါ)
၂။ ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၁၅က်ပ္သား (ေထာင္းထားပါ)
၃။ ဂ်င္း – ၅က်ပ္သား (ေထာင္းထားပါ)
၄။ စပါးလင္ – ၃ပင္ (နွုတ္နွုတ္စဥ္းထားပါ)
၅။ ဆီ – ၁၀က်ပ္သား
၆။ ငရုတ္ပြနီ – ၅ေထာင္႔ (ေထာင္းျပီ ၾကိတ္ထားကာ ငရုတ္သီးနွစ္ယူပါ)
ရ။ ဆႏြင္းမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
၈။ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း အေမာက္
၉။ ၾကက္သြန္နီ – ၂၀လံုး (အခြံခြာထားေပးပါ)

ျပင္ဆင္နည္း
***************
၁။ ငါးၾကင္းကို ငံျပာရည္(လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တ၀က္)၊ ဆႏြင္းမွုန္႔(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု)၊ စပါးလင္(၁ပင္)ကို ခ်ည္ျပီ ျပဳတ္ေပးထားပါ။ငါးပိျကိုက္သူမ်ားငါးပိအနည္းငယ္ထည့္ႏိုင္၏။

၂။ ျပီးလွ်င္ ျပဳတ္ျပီသား ငါးၾကင္းကို အသားႏြင္းေပးပါ။

၃။ ရလာေသာ ငါးၾကင္းအရုိးမ်ားကို စပါးလင္(ပါးပါးလွီးထားေသာ စပါးလင္မ်ားျဖင္႔ ေရာေထာင္းေပးပါ။ ျပီမွ ေရျဖင္႔က်င္ကာ အရုိးျပဳတ္ေရမ်ားကို စစ္ယူထားျပီ ဖယ္ထားေပးပါ။

ခ်က္ျပဳတ္နည္း
****************
၁။ ဒယ္အိုးထဲသုိ႔ ဆီထည္႔ျပီ ဆီပူလာလွ်င္ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီ၊ စပါးလင္၊ ဂ်င္းတုိ႔ကို အရင္ ဆီသတ္ေပးပါ။

၂။ ေနာက္မွ ငရုတ္သီးအနွစ္၊ ဆႏြင္းမွုန္႔တို႔ကို ထည္႔ေရာေမႊလိုက္ပါ။

၃။ ျပီေနာက္ ငါးအသားမ်ားထည္႔၊ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း)စာ ထည္႔ေမႊလိုက္ပါ။

မုန္႔ဟင္းခါး စခ်က္ပါေတာ႔မည္
*********************************
၄။ ငါးဆီသတ္ျပီလွ်င္ မုန္႔ဟင္းခါးခ်က္ရန္ ဒယ္အုိးၾကီး တစ္ခုထဲသို႔ (အကြင္းလွီးထားေသာ ဌက္ေပ်ာအူမ်ား၊ ငါးဆီသပ္၊ ငါးျပဳတ္ရည္၊ ငါးအရိုးေထာင္းရည္မ်ား၊ စပါးလင္(၂ပင္ ခ်ည္ျပီသား))တုိ႔ကို ထည္႔ကာ ေရာေမႊလိုက္ပါ။

၅။ ဌက္ေပ်ာအူထဲ အခ်ဳိအရသာမ်ား စိမ္႔၀င္သြားရန္ အနည္းငယ္ တည္ထားေပးပါ။

၆။ ဌက္ေပ်ာအူ ႏြမ္းသြားပါမွ ေရေႏြး(ရလီတာ)ကို ထည္႔ပါ။

၇။ ျပီလွ်င္ ျပန္ဆူေအာင္ တည္ထားျပီမွ အေပါ႔အငံ႔အတြက္ ၾကက္သားမွုန္႔၊ ငံျပာရည္(၁ခြက္)၊ ဆား(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း)တုိ႔ကို ထည္႔ေပးပါ။

၈။ က်က္ခါနီးမွ ၾကက္သြန္နီမ်ားကို အလံုးလိုက္ ထည္႔လိုက္ပါ။

၉။ ၾကက္သြန္နီမ်ား နးူသြားလွ်င္ မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္၊ နံနံပင္၊ ပဲသီး၊ ပူစီနံ မိမိၾကိဳက္နွစ္သက္ရာ အေၾကာ္မ်ား ထည္႔၍ တည္႔ခင္းသံုးေဆာင္နုိင္ပါၿပီ ။

"ေျမာင္းျမမုန့္ဟင္းခါး"
************************
ေျမာင္းျမ မုန္ဟင္းခါးခ်က္နည္းတြင္ လ်ိွိို႔ဝွက္ခ်က္ ႐ွိေနတယ။္အမ်ားအားျဖင့္ သိသူနည္းေနပါတယ္။ နာမည္ႀကီးတဲ့ဆိုင္ကခ်က္နည္းပါ။ငါးရံ့ ငါးခူ ငါးၾကင္းျဖဴ မ်ားႏွင့္ခ်က္လ်ွင္ပ္ုိေကာင္းပါတယ္။
အခ်ိဳးအစားက ႏွစ္သက္သလိုထည့္ပါ။

ငါးျပဳတ္ရန္ေရေႏြးတည္ထားပါ စပါးလင္. ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွင့္ဆူပြက္လာရင္ ငါး ...ငံျပာရည္ ထည့္ကာ ဆီနည္းနည္း နႏြင္းမု႔န္႔ အနည္းငယ္ျဖင့္ ငါးမ်ားႏူးလာသည္အထိျပဳတ္ေပးပါ။
ေရဆူၿပီးမွ့ငါးထည့္သည့္အတြက္ ငါးညႇီနံမ႐ွိေတာ့ပါ။ဟငး္ရည္ခ်က္ရန္ ငါးအသားႏွြာပါေၾကမသြားေစရ ငါးအသားေျမွာင္းေလးလွလွေလးျဖစ္ေနပါေစ။

ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴ ေထာင္းကာဆီသတ္ ၿပီးလ်ွင္ ငါးျပုတ္ေရအိုးထဲသိ္ု႔ထည့္ကာဆူပြက္သည့္အခ်ိန္တြင္ ႏွြာထားေသာငါးျပဳတ္ထည့္ပါ ..ငါးျပဳတ္ဆီမသတ္ရဟင္းရည္ ဆူပြက္၍ အနံ့ေမွြးလာရင္ ဆန္ေလွာ္မွုန္႔ ပဲမွုန္႔အၾကက္ေရေဖ်ာ္ၿပီေျဖးေျဖးေလာင္းထည့္ပါ။ ဟင္းရည္ဆူခ်ိန္ေရာက္မွ့အေပါ့အငံတြက္ငံျပာရည္ထည့္ပါ။

ဆူပြက္ခ်ိန္မေရာက္ခင္ထည့္ရင္ ငံျပာရည္ အန့ံထြက္တတ္သည္။ၾကက္သြန္နီထည့္င႐ုတ္ေကာင္း ၿပီးလ်ွင္ အနံအရသာျဖင့္ျပည့္စုံေသာ မုန္႔ဟင္းခါးဟင္းရည္ ရပါၿပ။ီ အေၾကာ္ႏွစ္သက္သလိုထည့္စားပါ။

"ေတာင္ငူမုန္႔ဟင္းခါး"
*************************
ပါ၀င္တဲ့ပစၥည္း
****************
ဆန္ေလွာ္မႈန္႔၊
ပဲသီး၊
နံနံပင္၊
ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊
ငါးခူ၊
စပါးလင္၊
ဂ်င္း၊
ၾကက္သြန္ျဖဴနီ၊
မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္၊
ပဲေၾကာ္၊

ခ်က္ျပဳပ္နည္း
**************
မုန္႔ဟင္းခါး ဟင္းရည္ခ်က္ဖုိ႔အတြက္ ပထမဆုံး ငါးခူကုိ ငံျပာရည္ နည္းနည္းထည့္ျပီး ျပဳတ္ပါတယ္။ ငါးခူမရလည္း ငါးက်ီးေပါ့။ ငါးက လတ္ဆတ္ရင္ ဟင္းရည္ ပုိခ်ိဳပါတယ္။ ငါးျပဳတ္ထားတုန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ဆီခ်က္ ခ်က္ထားပါတယ္။

ငါးႏူးျပီဆုိ အသားႏႊင္ထားပါတယ္။ တလက္စတည္း ငါးအရုိးေတြကုိပါ ေထာင္း၊ ထြက္လာတဲ့အရည္ကုိ ငါးျပဳတ္ရည္ထဲကုိ အရုိးမပါေအာင္ ဇကာနဲ႔စစ္ျပီး ေရာထည့္လိုက္တယ္။ ျပီးမွ အနံ႔ေမႊးေအာင္ စပါးလင္အရိုးေထာင္းထားတာ ထည့္ျပီး ဆူေအာင္ တည္ထားလိုက္ပါတယ္။

ငါးဆီသတ္ဖုိ႔အတြက္ကေတာ့ ဆီဆူရင္ ဆႏြင္းနည္းနည္းထည့္ျပီးမွ ၾကက္သြန္အျဖဴ၊ဂ်င္း၊ စပါးလင္ေထာင္းထားတာနဲ႔ ရုိးရုိးမုန္႔ဟင္းခါး ခ်က္သလုိပဲ ဆီသတ္ပါတယ္။ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔ မသုံးပါဘူး။ ဟင္းရည္ဆူျပီဆုိ ငါးဆီသတ္ထားတာရယ္ ၾကက္သြန္နီ မ်ားမ်ားကုိ ပါးပါးလွီးထည့္ျပီး မီးေအးေအးနဲ႔ ဆူေအာင္ တည္ထားလိုက္တာပါ။ငွက္ေပ်ာအူရွိရင္လည္း ထည့္လို႔ရပါတယ္။ ဟင္းရည္ဆူျပီး အေပ့ါအငန္လိုသေလာက္ျမည္းျပီးရင္ မုန္႔ဟင္းခါး ဟင္းရည္က်ဲ ရပါျပီ။

ဟင္းရည္ျပီးတာနဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ပဲသီး၊ နံနံပင္၊ သံပုရာသီးကို လီွးျပီး ျပင္ထားပါတယ္။ ဆန္ေလွာ္မႈန္႕၊ ပဲေၾကာ္၊ ငံျပာရည္ စတာေတြကုိလည္း အရံသင့္ျပင္ ထားပါတယ္။ အသုပ္ ၾကိဳက္တတ္တဲ့ သူအတြက္ မုန္႔ဖတ္ရယ္၊ ဆီခ်က္ခ်က္ထားတာရယ္၊ ဆန္ေလွာ္မႈန္႔ရယ္၊ ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႕၊ နံနံပင္၊ ပဲသီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး နဲ႔ ေနာက္ဆုံး နယ္လုိ႔ ေကာင္းယုံ မုန္႔ဟင္းရည္ ထည့္ျပီး နယ္ေပးပါတယ္။ အခ်ဥ္ၾကိဳက္ရင္ သံပုရာရည္ညစ္ထည့္ေပါ့။ အေပါ့အငန္ စိတ္ၾကိဳက္ျဖစ္ျပီ ဆုိရင္ ပဲေၾကာ္ထည့္ျပီး စားလုိ႔ရပါျပီ။ အသုပ္မၾကိဳက္တဲ့ သူေတြကေတာ့့ မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္၊ ဟင္းရည္က်ဲ မ်ားမ်ားဆမ္းျပီး ဆန္ေလွာ္မႈန္႔၊ နံနံပင္၊ ပဲသီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ အခ်ဥ္ညစ္ျပီး စားလုိ႔ရပါတယ္။ ဒါကေတာ့ ေတာင္ငူမုန္႔ဟင္းခါး ခ်က္နည္းပါ။

Credit: online

Unicode

"ရန်ကုန် မုန့်ဟင်းခါး"
*************************
ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
******************
၁။ မုန့်ဟင်းခါးဖတ် – ၁ပိသာ

၂။ ငါးခူ – ၄၀ ကျပ်သား(ငံပြာရည်၊ ဆနွင်းမှုန့်၊ စပါးလင် ရေနည်းနည်းဖြင့် ပြုတ်ပြီ အသားထွင်ထားပေးပါ)

၃။ ဌက်ပျောအူ – ၁အူ (အရင့်များဖယ်ပြီ အနုများကို ပါးပါးလှီးပြီလျှင် ဆနွင်း(လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ဇွန်း)ထည့်ကာ ရေရော စိမ်ထားပေးပါ)
မှတ်ချက် ။ ။ ဆနွင်းစိမ်ခြင်းမှာ ဌက်ပျောအူများ မမဲသွားရန်ဖြစ်သည်။

၄။ ဆန်လှော်မှုန့် – ၁၀၀ ဂရမ် (ရေဖြင့် ဖျော်ထားပေးပါ)

၅။ ကုလားပဲ – ၁၀ကျပ်သား (နူးအိအောင် ရေဖြင့်ပြုတ်ထားပြီ blenderဖြင့် ကြိတ်ထားပေးပါ)
မှတ်ချက် ။ ။ ကုလားပဲပြုတ်ရည် အချိုရည်များကို မုန့်ဟင်းခါးချက်ထဲ ထည့်ရန် သိမ်းထားပါ။

၆။ နံနံပင်၊ ပဲသီး၊ ပူစီနံ – ၁စည်း (ပါးပါးလှီးထားပါ)

၇။ ပဲကြော်

၈။ ဘဲဥ – ၁၀လုံး (ကျက်အောင် ပြုတ်ထားပေးပါ)

၉။ ကြက်သွန်နီ – ၂၀လုံး (အခွံခွာထားပေးပါ)
Image result for မုန့်ဟင်းခါးချက်နည်း

ဆီသတ်ရန် ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
*******************************
၁။ ကြက်သွန်နီ – ၂၀ကျပ်သား (ထောင်းထားပါ)
၂။ ကြက်သွန်ဖြူ – ၁၅ကျပ်သား (ထောင်းထားပါ)
၃။ ဂျင်း – ၅ကျပ်သား (ထောင်းထားပါ)
၄။ စပါးလင် – ၃ပင် (နှုတ်နှုတ်စဉ်းထားပါ)
၅။ ဆီ – ၁၀ကျပ်သား
၆။ ငရုတ်ပွနီ – ၅ထောင့် (ထောင်းပြီ ကြိတ်ထားကာ ငရုတ်သီးနှစ်ယူပါ)
ရ။ ဆနွင်းမှုန့် – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ဇွန်း
၈။ ငရုတ်ကောင်းမှုန့် – စားပွဲတင်ဇွန်း ၁ဇွန်း အမောက်

" ပြင်ဆင်နည်း"
*******************
၁။ ငါးခူကို ငံပြာရည်(လက်ဖက်ရည်ပန်းကန်လုံး တ၀က်)၊ ဆနွင်းမှုန့်(လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၃ပုံ၁ပုံ)၊ စပါးလင်(၁ပင်)ကို ချည်ပြီ ပြုတ်ပေးထားပါ။ငါးပိကြိုက်ကငါးပိစိမ်းစားအနည်းငယ်ထည့်နိုင်၏။
၂။ ပြီးလျှင် ပြုတ်ပြီသား ငါးခူးကို အသားနွင်းပေးပါ။
၃။ ရလာသော ငါးခူးအရိုးများကို စပါးလင်(ပါးပါးလှီးထားသော စပါးလင်များဖြင့် ရောပြုတ်ပေးပါ။ ပြီမှ အရိုးပြုတ်ရေများကို စစ်ယူထားပြီ ဖယ်ထားပေးပါ။


"ချက်ပြုတ်နည်း"
******************
၁။ ဒယ်အိုးထဲသို့ ဆီထည့်ပြီ ဆီပူလာလျှင် ထောင်းထားသော ကြက်သွန်ဖြူ၊ ကြက်သွန်ဖြူ၊နီ၊ စပါးလင်၊ ဂျင်းတို့ကို အရင် ဆီသတ်ပေးပါ။
၂။ နောက်မှ ငရုတ်သီးအနှစ်၊ ဆနွင်းမှုန့်တို့ကို ထည့်ရောမွှေလိုက်ပါ။
၃။ ပြီနောက် ငါးအသားများထည့်၊ ငရုတ်ကောင်းမှုန့် (လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ဇွန်း)စာ ထည့်မွှေလိုက်ပါ။
၄။ အရသာအပေါ့အငံ့အတွက် ဆား(လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ဇွန်း)၊ ကြက်သားမှုန့် (လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ဇွန်း) ထည့်ပေးပါ

"မုန့်ဟင်းခါး စချက်ပါတော့မည်"
***********************************
၅။ ငါးဆီသတ်ပြီလျှင် မုန့်ဟင်းခါးချက်ရန် ဒယ်အိုးကြီး တစ်ခုထဲသို့ (ငါးဆီသတ်၊ ပဲပြုတ်ရည်၊ ငါးအရိုးပြုတ်ရည်များ၊ ရေ(၂လီတာ)၊ စပါးလင်(၂ပင် ချည်ပြီသား))တို့ကို ထည့်ကာ ရောမွှေလိုက်ပါ။

၆။ ပြီလျှင် ရေဖြင့်ဖျော်ထားသော ဆန်လှော်မှုန့်၊ blender နဲ့ကြိတ်ထားသော ပဲများကို ထည့်ပြီ ရောမွှေပေးပါ။

ရ။ ထို့နောက် ဆူအောင် တည်ထားပြီမှ အပေါ့အငံ့အတွက် ကြက်သားမှုန့်၊ ငံပြာရည်(၁ခွက်)၊ ဆား(စားပွဲတင်ဇွန်း ၁ဇွန်း)၊ သကြား(စားပွဲတင်ဇွန်း ၁ဇွန်း)တို့ကို ထည့်ပေးပါ။

၈။ ဆန်လှော်မှုန့် ပွလာမှ ဌက်ပျောအူများ ထည့်ပေးပါ။

၉။ ဌက်ပျောအူနးူပြီဆိုလျှင် ပြုတ်ထားသော ဘဲဥများ နှင့် ငရုတ်ကောင်းမှုန့်(စားပွဲတင်ဇွန်း တ၀က်) ဖြူးပေးပါ။

၁၀။ ကျက်ခါနီးမှ ကြက်သွန်နီများကို အလုံးလိုက် ထည့်လိုက်ပါ။

၁၁။ ကြက်သွန်နီများ နူသွားလျှင် မီးပိတ်ထားပြီ ပန်းကန်တစ်ခုထဲ မုန့်ဟင်းခါးဖတ် ၁၀ကျပ်သား၊ နံနံပင်၊ ပဲကြော်များဖြင့် ပြင်ဆင်ထားပါ။

၁၂။ မုန့်ဟင်းခါးရည်များထည့်ပြီ အိုးဘဲဥ ရန်ကုန်မုန့်ဟင်းခါးကို အရသာရှိစွာ သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ။

"မော်လမြိုင် မုန့်ဟင်းခါး"
****************************
"ပါ၀င်ပစ္စည်းများ"
********************
၁။ မုန့်ဟင်းခါးဖတ် – ၄၀ကျပ်သား

၂။ ငါးခူ – ၃၀ ကျပ်သား (ငါးခူကို ထန်းညက် ၃ခဲ၊ ငါးငံပြာရည်၊ ဆား၊ စပါးလင်တို့ဖြင့် ပြုတ်ရမည်)

၃။ ဌက်ပျောအူ – ၁ပင် (အရင့်များဖယ်ပြီ အနုများကို ပါးပါးလှီးပြီလျှင် ဆနွင်း(လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ဇွန်း)ထည့်ကာ ရေရော စိမ်ထားပေးပါ)
မှတ်ချက် ။ ။ ဆနွင်းစိမ်ခြင်းမှာ ဌက်ပျောအူများ မမဲသွားရန်ဖြစ်သည်။

၄။ ဆန်လှော်မှုန့် – ၁၀၀ ဂရမ် (ရေဖြင့် ဖျော်ထားပေးပါ)

၅။ ကြက်သွန်နီ – ၂၀လုံး (အခွံခွာထားပေးပါ)

၆။ နံနံပင်၊ ပူစီနံ – ၁စည်း (ပါးပါးလှီးထားပါ)

ရ။ ပဲကြော် – ၁၀ခု

၈။ ကြက်သွန်ဖြူ ဆီချက် – ၁ခွက် (ကြက်သွန်ဖြူ ၆မွှာကို ထောင်းပြီ ဆီသပ်ပေးပါ)

ဆီသတ်ရန် ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
******************************
၁။ ကြက်သွန်နီ – ၂၀ကျပ်သား (ထောင်းထားပါ)
၂။ ကြက်သွန်ဖြူ – ၁၀ကျပ်သား (ထောင်းထားပါ)
၃။ ဂျင်း – ၅ကျပ်သား (ထောင်းထားပါ)
၄။ စပါးလင် – ၁ပင် (နှုတ်နှုတ်စဉ်းထားပါ)
၅။ ဆီ – စားပွဲတင်ဇွန်း ၅ဇွန်း
၆။ ဆနွင်းမှုန့် – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တ၀က်
ရ။ ငရုတ်သီး(အရောင်တင်)မှုန့် – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တ၀က်

ပြင်ဆင်နည်း
***************
၁။ ဒယ်အိုးထဲ စပါးလင်(၂ပင်)ကို ထုချည်ပြီ ခင်းပေးပါ။ ပြီမှ ငါးခူ၊ ထန်းညက် အညှိ(၃ခဲ)၊ ငံပြာရည်(လက်ဖက်ရည်ပန်းကန်လုံး တ၀က်)၊ ဆနွင်းမှုန့်(လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၃ပုံ၁ပုံ)၊ ရေ(ငါးမြုပ်ရုံ) ထည့်ကာ ငါးကျက်သည်အထိ ပြုတ်ပေးထားပါ။ငါးပိကြိုက်ကစိမ်းစားငါးပိအနည်းငယ်ထည့်ပါ။
မှတ်ချက် ။ ။ ငါးပြုတ်ရည်ကို သိမ်းထားပေးပါ။

၂။ ပြီးလျှင် ပြုတ်ပြီသား ငါးခူကို အသားနွင်းပေးပါ။

၃။ ရလာသော ငါးခူအရိုးများကို စပါးလင်(ပါးပါးလှီးထားသော စပါးလင်များဖြင့် ရောထောင်းပေးပါ။ ပြီမှ ရေဖြင့်ကျင်ကာ အရိုးပြုတ်ရေများကို စစ်ယူထားပြီ ဖယ်ထားပေးပါ။

ငါးဆီသတ် ချက်ပြုတ်နည်း
*****************************
၁။ ဒယ်အိုးထဲသို့ ဆီထည့်ပြီ ဆီပူလာလျှင် ထောင်းထားသော ကြက်သွန်ဖြူ၊ ကြက်သွန်ဖြူ၊နီ၊ စပါးလင်၊ ဂျင်းတို့ကို အရင် ဆီသတ်ပေးပါ။

၂။ နောက်မှ ငရုတ်သီးမှုန့်၊ ဆနွင်းမှုန့်တို့ကို ထည့်ရောမွှေလိုက်ပါ။

၃။ ပြီနောက် ငါးအသားများထည့်၊ ဆား(လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တ၀က်) ထည့်မွှေလိုက်ပါ

မုန့်ဟင်းခါး စချက်ပါတော့မည်
**********************************
၄။ ငါးဆီသတ်ပြီလျှင် မုန့်ဟင်းခါးချက်ရန် ဒယ်အိုးကြီး တစ်ခုထဲသို့ (အကွင်းလှီးထားသော ဌက်ပျောအူများ၊ ငါးဆီသတ်နှင့် ငါးပြုတ်ရည်၊ ငါးအရိုးထောင်းရည်များ၊ စပါးလင်(၂ပင် ချည်ပြီသား))တို့ကို ထည့်ကာ ရောမွှေလိုက်ပါ။

၅။ ဌက်ပျောအူထဲ အချိုအရသာများ စိမ့်၀င်သွားရန် အနည်းငယ် တည်ထားပေးပါ။

၆။ ဌက်ပျောအူ နွမ်းသွားပါမှ ရေနွေး(၃လီတာ)ကို ထည့်ပါ။

ရ။ ပြီလျှင် ရေဖြင့်ဖျော်ထားသော ဆန်လှော်မှုန့် ထည့်ပြီ ရောမွှေပေးပါ။

၈။ ပြန်ဆူအောင် တည်ထားပြီမှ အပေါ့အငံ့အတွက် ကြက်သားမှုန့်(စားပွဲတင်ဇွန်း ၃ဇွန်း)၊ ငံပြာရည်(၁ခွက်)၊ ဆား(စားပွဲတင်ဇွန်း ၁ဇွန်း)တို့ကို ထည့်ပေးပါ။

၉။ ဆန်လှော်မှုန့် ပွလာမှ ချခါနီးမှ ကြက်သွန်နီများကို အလုံးလိုက် ထည့်လိုက်ပါ။

၁၀။ ကြက်သွန်နီများ နူသွားပြီ အရသာအနေတော်လျှင် ရပါပြီ။

၁၁။ ပန်းကန်ထဲ မုန့်ဟင်းခါးဖတ်၊ နံနံပင်၊ ပူစီနံ၊ ပဲကပ်ကြော်၊ ကြက်သွန်ဖြူ ဆီချက် ထည့်၍ အပေါ်မှ ငါးဟင်းရည် လောင်းထည့်ကာ အရသာရှိစွာ တည့်ခင်းသုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ။


" မြိတ်မုန့်ဟင်းခါး"
********************
ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
*******************
၁။ မုန့်ဟင်းခါးဖတ် – ၁ပိသာ

၂။ ငါးကြင်း – ၄၀ ကျပ်သား (ငံပြာရည်၊ ဆနွင်းမှုန့်၊ စပါးလင် ရေနည်းနည်းဖြင့် ပြုတ်ပြီ အသားထွင်ထားပေးပါ)

၃။ ဌက်ပျောအူ – ၁ပင် (အရင့်များဖယ်ပြီ အနုများကို ပါးပါးလှီးပြီလျှင် ဆနွင်း(လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ဇွန်း)ထည့်ကာ ရေရော စိမ်ထားပေးပါ)
မှတ်ချက် ။ ။ ဆနွင်းစိမ်ခြင်းမှာ ဌက်ပျောအူများ မမဲသွားရန်ဖြစ်သည်။

၄။ နံနံပင်၊ ပဲသီး၊ ပူစီနံ – ၁စည်း (ပါးပါးလှီးထားပါ)

၅။ ကြိုက်နှစ်သက်ရာ အကြော်

ဆီသတ်ရန် ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
*******************************
၁။ ကြက်သွန်နီ – ၃၀ကျပ်သား (ထောင်းထားပါ)
၂။ ကြက်သွန်ဖြူ – ၁၅ကျပ်သား (ထောင်းထားပါ)
၃။ ဂျင်း – ၅ကျပ်သား (ထောင်းထားပါ)
၄။ စပါးလင် – ၃ပင် (နှုတ်နှုတ်စဉ်းထားပါ)
၅။ ဆီ – ၁၀ကျပ်သား
၆။ ငရုတ်ပွနီ – ၅ထောင့် (ထောင်းပြီ ကြိတ်ထားကာ ငရုတ်သီးနှစ်ယူပါ)
ရ။ ဆနွင်းမှုန့် – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ဇွန်း
၈။ ငရုတ်ကောင်းမှုန့် – စားပွဲတင်ဇွန်း ၁ဇွန်း အမောက်
၉။ ကြက်သွန်နီ – ၂၀လုံး (အခွံခွာထားပေးပါ)

ပြင်ဆင်နည်း
***************
၁။ ငါးကြင်းကို ငံပြာရည်(လက်ဖက်ရည်ပန်းကန်လုံး တ၀က်)၊ ဆနွင်းမှုန့်(လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၃ပုံ၁ပုံ)၊ စပါးလင်(၁ပင်)ကို ချည်ပြီ ပြုတ်ပေးထားပါ။ငါးပိကြိုက်သူများငါးပိအနည်းငယ်ထည့်နိုင်၏။

၂။ ပြီးလျှင် ပြုတ်ပြီသား ငါးကြင်းကို အသားနွင်းပေးပါ။

၃။ ရလာသော ငါးကြင်းအရိုးများကို စပါးလင်(ပါးပါးလှီးထားသော စပါးလင်များဖြင့် ရောထောင်းပေးပါ။ ပြီမှ ရေဖြင့်ကျင်ကာ အရိုးပြုတ်ရေများကို စစ်ယူထားပြီ ဖယ်ထားပေးပါ။

ချက်ပြုတ်နည်း
****************
၁။ ဒယ်အိုးထဲသို့ ဆီထည့်ပြီ ဆီပူလာလျှင် ထောင်းထားသော ကြက်သွန်ဖြူ၊ ကြက်သွန်ဖြူ၊နီ၊ စပါးလင်၊ ဂျင်းတို့ကို အရင် ဆီသတ်ပေးပါ။

၂။ နောက်မှ ငရုတ်သီးအနှစ်၊ ဆနွင်းမှုန့်တို့ကို ထည့်ရောမွှေလိုက်ပါ။

၃။ ပြီနောက် ငါးအသားများထည့်၊ ငရုတ်ကောင်းမှုန့် (လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ဇွန်း)စာ ထည့်မွှေလိုက်ပါ။

မုန့်ဟင်းခါး စချက်ပါတော့မည်
*********************************
၄။ ငါးဆီသတ်ပြီလျှင် မုန့်ဟင်းခါးချက်ရန် ဒယ်အိုးကြီး တစ်ခုထဲသို့ (အကွင်းလှီးထားသော ဌက်ပျောအူများ၊ ငါးဆီသပ်၊ ငါးပြုတ်ရည်၊ ငါးအရိုးထောင်းရည်များ၊ စပါးလင်(၂ပင် ချည်ပြီသား))တို့ကို ထည့်ကာ ရောမွှေလိုက်ပါ။

၅။ ဌက်ပျောအူထဲ အချိုအရသာများ စိမ့်၀င်သွားရန် အနည်းငယ် တည်ထားပေးပါ။

၆။ ဌက်ပျောအူ နွမ်းသွားပါမှ ရေနွေး(ရလီတာ)ကို ထည့်ပါ။

၇။ ပြီလျှင် ပြန်ဆူအောင် တည်ထားပြီမှ အပေါ့အငံ့အတွက် ကြက်သားမှုန့်၊ ငံပြာရည်(၁ခွက်)၊ ဆား(စားပွဲတင်ဇွန်း ၁ဇွန်း)တို့ကို ထည့်ပေးပါ။

၈။ ကျက်ခါနီးမှ ကြက်သွန်နီများကို အလုံးလိုက် ထည့်လိုက်ပါ။

၉။ ကြက်သွန်နီများ နးူသွားလျှင် မုန့်ဟင်းခါးဖတ်၊ နံနံပင်၊ ပဲသီး၊ ပူစီနံ မိမိကြိုက်နှစ်သက်ရာ အကြော်များ ထည့်၍ တည့်ခင်းသုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ ။

"မြောင်းမြမုန့်ဟင်းခါး"
************************
မြောင်းမြ မုန်ဟင်းခါးချက်နည်းတွင် လျှိိို့ဝှက်ချက် ရှိနေတယ။်အများအားဖြင့် သိသူနည်းနေပါတယ်။ နာမည်ကြီးတဲ့ဆိုင်ကချက်နည်းပါ။ငါးရံ့ ငါးခူ ငါးကြင်းဖြူ များနှင့်ချက်လျှင်ပ်ိုကောင်းပါတယ်။
အချိုးအစားက နှစ်သက်သလိုထည့်ပါ။

ငါးပြုတ်ရန်ရေနွေးတည်ထားပါ စပါးလင်. ဂျင်းကြက်သွန်ဖြူ နှင့်ဆူပွက်လာရင် ငါး ...ငံပြာရည် ထည့်ကာ ဆီနည်းနည်း နနွင်းမု့န့် အနည်းငယ်ဖြင့် ငါးများနူးလာသည်အထိပြုတ်ပေးပါ။
ရေဆူပြီးမ့ှငါးထည့်သည့်အတွက် ငါးညှီနံမရှိတော့ပါ။ဟငး်ရည်ချက်ရန် ငါးအသားနှွာပါကြေမသွားစေရ ငါးအသားမြှောင်းလေးလှလှလေးဖြစ်နေပါစေ။

ဂျင်းကြက်သွန်ဖြူ ထောင်းကာဆီသတ် ပြီးလျှင် ငါးပြုတ်ရေအိုးထဲသိ်ု့ထည့်ကာဆူပွက်သည့်အချိန်တွင် နှွာထားသောငါးပြုတ်ထည့်ပါ ..ငါးပြုတ်ဆီမသတ်ရဟင်းရည် ဆူပွက်၍ အနံ့မှေွးလာရင် ဆန်လှော်မှုန့် ပဲမှုန့်အကြက်ရေဖျော်ပြီဖြေးဖြေးလောင်းထည့်ပါ။ ဟင်းရည်ဆူချိန်ရောက်မ့ှအပေါ့အငံတွက်ငံပြာရည်ထည့်ပါ။

ဆူပွက်ချိန်မရောက်ခင်ထည့်ရင် ငံပြာရည် အန့ံထွက်တတ်သည်။ကြက်သွန်နီထည့်ငရုတ်ကောင်း ပြီးလျှင် အနံအရသာဖြင့်ပြည့်စုံသော မုန့်ဟင်းခါးဟင်းရည် ရပါပြ။ီ အကြော်နှစ်သက်သလိုထည့်စားပါ။

"တောင်ငူမုန့်ဟင်းခါး"
*************************
ပါ၀င်တဲ့ပစ္စည်း
****************
ဆန်လှော်မှုန့်၊
ပဲသီး၊
နံနံပင်၊
ခရမ်းချဉ်သီး၊
ငါးခူ၊
စပါးလင်၊
ဂျင်း၊
ကြက်သွန်ဖြူနီ၊
မုန့်ဟင်းခါးဖတ်၊
ပဲကြော်၊

ချက်ပြုပ်နည်း
**************
မုန့်ဟင်းခါး ဟင်းရည်ချက်ဖို့အတွက် ပထမဆုံး ငါးခူကို ငံပြာရည် နည်းနည်းထည့်ပြီး ပြုတ်ပါတယ်။ ငါးခူမရလည်း ငါးကျီးပေါ့။ ငါးက လတ်ဆတ်ရင် ဟင်းရည် ပိုချိုပါတယ်။ ငါးပြုတ်ထားတုန်း
ကြက်သွန်ဖြူကို ဆီချက် ချက်ထားပါတယ်။

ငါးနူးပြီဆို အသားနွှင်ထားပါတယ်။ တလက်စတည်း ငါးအရိုးတွေကိုပါ ထောင်း၊ ထွက်လာတဲ့အရည်ကို ငါးပြုတ်ရည်ထဲကို အရိုးမပါအောင် ဇကာနဲ့စစ်ပြီး ရောထည့်လိုက်တယ်။ ပြီးမှ အနံ့မွှေးအောင် စပါးလင်အရိုးထောင်းထားတာ ထည့်ပြီး ဆူအောင် တည်ထားလိုက်ပါတယ်။

ငါးဆီသတ်ဖို့အတွက်ကတော့ ဆီဆူရင် ဆနွင်းနည်းနည်းထည့်ပြီးမှ ကြက်သွန်အဖြူ၊ဂျင်း၊ စပါးလင်ထောင်းထားတာနဲ့ ရိုးရိုးမုန့်ဟင်းခါး ချက်သလိုပဲ ဆီသတ်ပါတယ်။ ငရုတ်သီး အရောင်တင်မှုန့် မသုံးပါဘူး။ ဟင်းရည်ဆူပြီဆို ငါးဆီသတ်ထားတာရယ် ကြက်သွန်နီ များများကို ပါးပါးလှီးထည့်ပြီး မီးအေးအေးနဲ့ ဆူအောင် တည်ထားလိုက်တာပါ။ငှက်ပျောအူရှိရင်လည်း ထည့်လို့ရပါတယ်။ ဟင်းရည်ဆူပြီး အပေ့ါအငန်လိုသလောက်မြည်းပြီးရင် မုန့်ဟင်းခါး ဟင်းရည်ကျဲ ရပါပြီ။

ဟင်းရည်ပြီးတာနဲ့ ခရမ်းချဉ်သီး၊ ပဲသီး၊ နံနံပင်၊ သံပုရာသီးကို လှီးပြီး ပြင်ထားပါတယ်။ ဆန်လှော်မှုန့်၊ ပဲကြော်၊ ငံပြာရည် စတာတွေကိုလည်း အရံသင့်ပြင် ထားပါတယ်။ အသုပ် ကြိုက်တတ်တဲ့ သူအတွက် မုန့်ဖတ်ရယ်၊ ဆီချက်ချက်ထားတာရယ်၊ ဆန်လှော်မှုန့်ရယ်၊ ငရုတ်သီးအကျက်မှုန့်၊ နံနံပင်၊ ပဲသီး၊ ခရမ်းချဉ်သီး နဲ့ နောက်ဆုံး နယ်လို့ ကောင်းယုံ မုန့်ဟင်းရည် ထည့်ပြီး နယ်ပေးပါတယ်။ အချဉ်ကြိုက်ရင် သံပုရာရည်ညစ်ထည့်ပေါ့။ အပေါ့အငန် စိတ်ကြိုက်ဖြစ်ပြီ ဆိုရင် ပဲကြော်ထည့်ပြီး စားလို့ရပါပြီ။ အသုပ်မကြိုက်တဲ့ သူတွေကတော့့ မုန့်ဟင်းခါးဖတ်၊ ဟင်းရည်ကျဲ များများဆမ်းပြီး ဆန်လှော်မှုန့်၊ နံနံပင်၊ ပဲသီး၊ ခရမ်းချဉ်သီးနဲ့ အချဉ်ညစ်ပြီး စားလို့ရပါတယ်။ ဒါကတော့ တောင်ငူမုန့်ဟင်းခါး ချက်နည်းပါ။

Credit: online

Updates

Theme Editor by Seo v6